Mieszkanie jest wizytówką właściciela i należy o tym pamiętać. Dbanie o porządek i czystość jest niezwykle istotnym elementem, który sprawia, że dom jest odbierany w zupełnie inny sposób. Jednym z miejsc, które jest szczególnie narażone na nieczystość to kuchnia. Wiąże się to przede wszystkim z faktem brudnych naczyń po posiłku czy resztek, które pozostały po przygotowaniu dania. Warto więc dbać o porządek w kuchni, dzięki czemu przebywanie w niej stanie się czystą przyjemnością.
Dla znacznej części osób dbanie o porządek w kuchni można porównać do sprzątania w łazience. Jednakże trzeba wziąć pod uwagę jeden ważny czynnik. W kuchni znajduje się żywność, którą następnie spożywamy. Detergenty stosowane w łazience czy innych pomieszczeniach nie sprawdzą się w kuchni. Środki stosowane do sprzątania kuchni nie mogą kolidować z jedzeniem. Warto więc w takim przypadku wybierać produkty bezpieczne i dokładnie sprawdzone. Podczas zakupu takich detergentów można dopytać się w sklepie o szczegóły.
Systematyczność
Jednym z najważniejszych aspektów ,by zadbać o czystość w kuchni jest systematyczność. O wiele łatwiej jest sprzątnąć kuchnię każdego dnia, gdy ilość naczyń i kurzu jest niewielka, niż w przypadku, kiedy kuchnia byłaby sprzątana raz w tygodniu. W pierwszym przypadku ogarnięcie kuchni zajmie stosunkowo niewiele czasu. Gdy zaś naczynia zbierają się cały tydzień, ich umycie to nie lada wyczyn. Dobrym rozwiązaniem w przypadku naczyń jest ich mycie po każdym posiłku. Pozwoli to być na bieżąco, mając pewność, że nic się nie odkłada na później. Dobrze również do takiego sposobu namówić pozostałych domowników.
W przypadku porządków w kuchni warto zastosować się do kilku podstawowych zasad, które znacznie zwiększą higienę podczas przygotowywania posiłków. Jedzenie przygotowuje się najczęściej na blatach kuchennych. Dbałość o nie jest kluczowa. Warto wycierać je wilgotną szmatką kilka razy w ciągu dnia. Na blacie mogą znaleźć się także resztki jedzenia. Są to różnego rodzaju okruszki. Należy je zbierać w bardzo delikatny sposób, tak by nie zarysować powierzchni blatu.
W kwestii typowo wizualnej warto zwrócić uwagę na front mebli. Mogą one ulec zabrudzeniom bądź palcowaniu. Rozwiązaniem, które sprawdzi się w tym przypadku jest umycie mebli przy pomocy szmatki z płynem do mycia naczyń. Warto je myć chociaż raz w tygodniu. Jest to w zupełności wystarczająca ilość.
Ponadto warto spojrzeć także na okap kuchenny. Potrzebuje on regularnych przeglądów jego stanu. Niezbędna jest systematyczna wymiana filtrów, która pozwoli na efektywną pracę okapu. Oprócz samej czystości w kuchni trzeba koniecznie zwrócić uwagę na jakość jedzenia. W tym celu trzeba przynajmniej 2-3 razy w tygodniu zrobić przegląd żywności znajdującej się w lodówce. Stare i przeterminowane jedzenie trzeba jak najszybciej wyrzucić. Wnętrze warto wycierać regularnie minimum raz na tydzień.
Reasumując – utrzymanie porządku w kuchni wiąże się przede wszystkim z systematycznością. Sprzątanie na bieżąco jest najlepszym i najszybszym sposobem, by zachować czystość w kuchni. Warto ponadto regularnie sprzątać blaty, robić przegląd generalny w lodówce, myć fronty mebli oraz sprawdzać stan okapu.